2016. május 12., csütörtök

Bútorfestés

Ismét festettem, tálcát, dobozt, tolltartót, órát. Máté is velem jött és ő is festegetett, bár egy kézzel, mert a másik gipszben lesz május végéig. Tetszett neki, lehet, hogy lesz folytatás. Szerencse, hogy az abai Atilla Király Gimnáziumban folytatja tanulmányait, mert itt rengeteg gyakorlati művészeti órája lesz. Megtanul faragni, nemezelni, batikolni és még számtalan dolgot, a nép bútorfestés egészen biztosan illeszthető a sorba.

Tervezünk egy nagyobb festős projektet is. Zoli hozott nekünk, egy három tagból álló szekrényt, alul két ajtós, felül üveges-könyves. A szépséghiba, hogy feketére volt festve, régesrégi repedezett lakkréteggel a tetején.
Ezt tervezzük megszabadítani a festéktől, lazúrozni, lakkozni és festeni. Valami visszafogott mintát gondoltam tervezni rá, hogy beilleszthető legyen a már így is erősen eklektikus nappalinkba.

Tervben van még három régebbi szék virágozása is, ezekre a minta kedves oktatómnak hála már megvan, csak a fát kell megfelelően előkészíteni. Ha kész, mehet majd az étkezőbe. A székek családi örökség, még a nagymamámé voltak, sajnos menet közben egynek lába kelt, úgyhogy csorba lesz a létszám, de majd kiegészítjük más darabokkal, úgyis hatan vagyunk.


 Itt már elkezdtük leszedni a festéket, látszik, hogy nem kis munka lesz. Egy restaurátor barátunk ajánlott egy kutyulmányt, ami nem kerül sokba, mész és trisó keveréke, azzal próbálkozunk. Nem tudom, a kromofág mennyire drága, de lehet, hogy hatékonyabb lenne. Utána még zsírtalanítani, csiszolni és alapozni kell, ez már most is látszik és szükséges is, mert sajnos foltok maradnak majd a fekete festék után.
Az ajtókat fogom virágozni, évek kérdése és készen lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése